Свят

Роднини засилват натиска върху израелския кабинет за освобождаване на заложниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди израелци се събраха в Тел Авив, за да засилят натиска върху правителството за освобождаване на повече от 130 заложници, все още държани от Хамас в ивицата Газа. Роднини и членове на семействата обвиниха кабинета на Нетаняху, че не прави достатъчно, за да върне у дома отвлечените.

Дядо ми, Саид Моше, беше убит в кибуца Нир Оз на Шабат. Баба ми, Адина Моше, беше брутално отвлечена в Газа, след като стана свидетел на убийството на дядо ми. Тя се върна от плен след 49 дни. Въпреки че тялото й е тук, душата й остана в плен заедно с нейните скъпи приятели, които бяха изоставени.

Анат Шушани – внучка на освободената заложничка Адина Моше

Призоваваме кабинета: Върнете се на масата за преговори. Върнете Итай и всички заложници живи при нас.

Руби Чен – баща на заложника Итай Чен

Бяха изразени и мнения, че докато израелската армия настъпва с бойна техника и много войници в южната част на Газа, състоянието на заложниците се влошава с всеки ден. Те са държани при лоши условия в различни части на палестинския анклав, без връзка между тях.

Договореното с международно посредничество временно примирие, продължило 7 дни, включваше освобождаването на над 100 заложници – израелци и чужди граждани, срещу което Израел пусна от своите затвори стотици палестинци.