Свят

Галант: Унищожаването на Хамас ще отнеме поне няколко месеца

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Расте напрежението в Ивицата Газа. Продължилата повече от два месеца война сега бушува в целия палестински анклав, причинявайки хуманитарна катастрофа, с малко изгледи за край. Израелската армия заяви, че нейните войски са демонтирали "централен оперативен обект" на силите на Хамас в училище в Шеджая и са унищожили две тунелни шахти, яма за изстрелване на ракети и съоръжение за съхранение на оръжия в Хан Юнис. На други места на север в Джабалия Министерството на здравеопазването в Газа заяви, че израелските сили са щурмували болница. От своя страна израелската армия съобщи, че в болницата са действали бойци, 70 от които са се предали.

Съветникът по национална сигурност на Съединените щати Джейк Съливан е на посещение в Израел. Той се срещна с премиера и министъра на отбраната на страната Йоав Галант. Според изявление на израелското правителство, Галант е казал на Съливан, че унищожаването на Хамас ще изисква "повече от няколко месеца".

 

Хамас е терористична организация, която се гради в продължение на десетилетие, за да се бори с Израел. Те изградиха инфраструктура под земята и на земята, и сега не е лесно да ги унищожим. Това ще изисква дълъг период от време. Ще продължи повече от няколко месеца, но ние ще победим.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Израел отхвърли призивите за прекратяване на огъня, включително и резолюция на Съвета за сигурност на ООН, блокирана от вето на Съединените щати миналата седмица, и друга, която беше приета с голямо мнозинство на Общото събрание тази седмица. От своя страна турският външен министър Хакан Фидан призова Вашингтон да не блокират резолюциите на ООН за прекратяване на огъня в Газа.

 

Очакваме Вашингтон да не пречи повече на решенията на Съвета за сигурност на ООН. В момента само Съединените щати стоят между прекратяването на огъня и клането в Газа.

Хакан Фидан, външен министър на Турция

Усложнява се ситуацията и между Хизбула и Израел. Ливанската екстремистка групировка разпространи видео, в което се показват ракетни удари, изстреляни по израелски позиции по границата между двете страни.