Свят

Отношенията между Израел и ООН са достигнали най-ниското си ниво за всички времена

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Конфликтът между Израел и Хамас се задълбочава. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще продължи войната си в Газа, докато не постигне победа срещу Хамас. Коментарите му идват ден след като Общото събрание на ООН прие резолюция, изискваща прекратяване на огъня. Отношенията между Израел и ООН са достигнали най-ниското си ниво за всички времена, докато боевете продължават да бушуват в палестинския анклав. Ръководителят на групировката Исмаил Хания заяви, че е отворен за всяка инициатива, която може да сложи край на израелската агресия, но добави, че не може да има такова споразумение, което да изключва Хамас.

Тази война ще бъде тежка. Но искам да отбележа, че всички виждаме началото на пречупването на Хамас.

Бенямин Нетаняху - министър-председател на Израел

Ден след като президентът Джо Байдън заяви, че Израел губи международна подкрепа заради "безразборните си бомбардировки", Белият дом се опита да се оттегли от забележките си, заявявайки, че Вашингтон все още силно подкрепя Израел във войната му с "Хамас". Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби сподели, че коментарите на Байдън отразяват "загриженост", която администрацията има от известно време. От своя страна израелският министър на отбраната Йоав Галант призна различията в мненията със Съединените щати за военната операция на Израел в Ивицата Газа.

Мисля, че от Вашингтон няма да спрат да ни помагат. Те искат нашия успех и ние сме наясно, че трябва да го направим, като вземем предвид техните нужди и без да се отказваме от целите на войната.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Междувременно нощната буря влоши условията за стотици хиляди палестинци, които са напуснали домовете си. Проливни дъждове са наводнили импровизираните бежански лагери, а силните ветрове са отнесли стотици палатки.