Свят

Израел нанесе нови удари по Ивицата Газа, жертвите вече са над 20 000

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израелската армия има почти пълен оперативен контрол над Северна Газа и разширява офанзивата на юг. От еврейската държава са арестували 200 членове на Хамас и Ислямски джихад, които са били подложени на разпит. 

Сухопътната операция позволява цялостно унищожение на оръжия и подземна инфраструктура. Досега силите ни са унищожили и конфискували около 30 хил. експлозиви. Толкова са били в ръцете на „Хамас“, включително противотанкови ракети...

Даниел Хагари, говорител на израелската армия

Израел вече предупреди хиляди разселени в ивицата Газа да се евакуират отново, за да не се окажат на пътя на бойните действия. Този уикенд в палестинския анклав са влезли още близо 100 камиона с хуманитарна помощ от границата с Египет. 

А в Тел Авив се проведе протест срещу израелското правителство, в който участваха военни и заложници, освободени от Хамас.

Сега държавата трябва да направи всичко, за да върне хората, които бяха изоставени в домовете си. През последните седмици правителството не представи никаква инициатива и почти всеки ден от Газа идват само новини за мъртви.

Шарън Кунио, освободена заложничка на „Хамас“

Към момента в плен на Хамас продължават да бъдат близо 130 души. Тази седмица от групировката съобщиха, че заради израелска бомбардировка са загубили контакт с група, отговорна за петима от заложниците.

Междувременно американският президент съобщи за разговор с израелския премиер, по време на който са обсъдили военната операция в Газа, но не и евентуално спиране на огъня.