Свят

Папата критикува оръжейната индустрия, помоли се за мир в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Папа Франциск разкритикува оръжейната индустрия и нейните „инструменти на смъртта“, които подклаждат войни по целия свят, отправяйки послание за мир на Рождество Христово. Произнасяйки своята проповед „Към града и света“, Светият отец определи като „отвратителна“ атаката на Хамас срещу еврейските общности в южен Израел на 7 октомври. Той призова и за бързо освобождаване на всички заложници.

 

Децата, чието детство е опустошено от войната са днешните малки Иисусове. Тогава да кажеш „да“ на Принца на мира, означава да кажеш „не“ на войната, и то със смелост. Да кажеш „не“ на всяка война, на самата мисъл за нея, на пътуването без цел, на поражението без победители, непростима глупост.

папа Франциск – глава на Римокатолическата църква

 

Да кажеш „не“ на войната, означава да кажеш „не“ на оръжията. Човешкото сърце е слабо и импулсивно, ако намерим инструментите на смъртта в ръцете си, рано или късно ще ги използваме. Как изобщо можем да говорим за мир, когато производството и търговията с оръжие се увеличават?

От Армения и Азербайджан до Сирия и Йемен, от Украйна до Южен Судан, ДР Конго и Корейския полуостров, Франциск призова хуманитарните инициативи, диалогът и сигурността да надделяват над насилието и смъртта.

 

Прегръщам ги всички, особено християнските общности в Газа и в Светите земи. Сърцето ми скърби за жертвите на отвратителното нападение от 7 октомври и повтарям спешния си призив за освобождаване на онези, които все още са държани като заложници. Призовавам за прекратяване на военните операции с ужасяващата реколта от невинни цивилни жертви и призовавам за решение на отчайващата хуманитарна ситуация чрез отблокиране на хуманитарна помощ. Нека да се сложи край на подклаждането на насилие и омраза. И нека палестинският въпрос бъде решен чрез искрен и постоянен диалог между страните, подкрепен от силна политическа воля и подкрепата на международната общност. Скъпи братя и сестри, нека се молим за мир в Палестина и Израел.

папа Франциск – глава на Римокатолическата църква

 

Във Витлеем на Западния бряг християните също отбелязаха Рождество Христово – със служба в едноименната църква. Тя бе ръководена от Латинския патриарх на Йерусалим Пиербатиста Пицабала.

Извън скромните църковни ритуали, родното място на Иисус Христос остана тихо през целия ден.

Християнски поклонници от цял свят не успяха да присъстват на традиционните служби както обикновено заради войната между Хамас и Израел. Боевете засегнаха и живота на окупирания Западен бряг. Там около 300 палестинци са били убити при операции на израелските сили.