Свят

Папата призова за спиране на огъня и възстановяване на хуманитарните доставки в Газа

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

В реч пред вярващите на площад "Свети Петър" във Ватикана папа Франциск настоя за незабавно прекратяване на огъня в Ивицата Газа и призова за продължаване на доставките на хуманитарна помощ.

 

Мислите ми са насочени, към случващото се в Израел и Палестина. Много съм притеснен и ме боли. Моля се за всички онези, които страдат и съм до тях. Моля се за заложниците, ранените, жертвите и техните семейства.

Папа Франциск

През уикенда над 30 камиона с помощи бяха допуснати да влязат в Газа от Египет през пропускателния пункт „Рафа“, което е първата доставка от началото на войната. Главата на Римокатолическата църква подчерта нуждата от допълнителна хуманитарна помощ за цивилните в Газа:

 

Мисля за тежката хуманитарна ситуация в Газа и съм натъжен, че през последните дни бяха засегнати англиканската болница и гръцката православна енория. Подновявам призива си за отваряне на пространства, за да може хуманитарната помощ да продължи да идва и да се освободят заложниците.

Папа Франциск

В Ивицата Газа живеят близо два и половина милиона души, а по оценки на ООН е необходимо всеки ден да пристигат по 100 камиона с хуманитарна помощ, за да бъдат посрещани нуждите им.