Свят

СЗО снабди с гориво и консумативи 4 болници в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Световната здравна организация и нейни партньори доставиха гориво и спешни медицински консумативи на болница Ал Шифа и още три лечебни заведения в Газа.

Преди началото на войната Ал Шифа бе най-голямата болница в анклава, но безмилостните военни действия и огромният брой ранени са изчерпали капацитета й.

„Доставихме гориво на болницата, за да могат да включат осветлението и апаратурата и да възстановят операциите. Проблемът е многостранен, но се опитваме да решим някои елементи и поне част от болницата да заработи отново“, казва Шон Кейси – координатор на спешната хуманитарна помощ в СЗО.

Въпреки че са доставени 19 200 литра гориво за генераторите, СЗО твърди, че са необходими много по-големи количества.

„Има голям риск от глад в Газа. Всички в болницата казват, че имат само ориз. Хранят се по веднъж на ден и остават гладни. Ние донесохме медицински консумативи, но всеки иска храна. Сега се опитваме да поправим кухнята в болницата“, допълни Кейси.

Инсталациите за кислород в Ал Шифа са разрушени при военните действия. Болничният комплекс дава убежище на 50 000 разселени палестинци.

СЗО сигнализира, че все още не е гарантиран безопасен и постоянен достъп за хуманитарните работници, които трябва да доставят храна, вода, гориво, лекарства и други спешни доставки в ивицата Газа.