Свят

Нетаняху: Идеята за палестинска държава е в противоречие със сигурността на Израел

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че идеята за създаване на палестинска държава би била в противоречие със сигурността на Израел. На пресконференция Нетаняху се зарече да продължи офанзивата в Газа "до пълна победа" . Много държави, включително Съединените щати, призоваха за създаването на палестинска държава. Представители на Вашингтон заявиха, че няма да позволят очевидното отхвърляне на палестинския суверенитет от страна на Нетаняху да ги спре да настояват по въпроса пред израелските си колеги. 

Унищожаване на Хамас, пълна демилитаризация под израелски контрол и гражданска администрация, която не проповядва унищожаването на Израел. Има хора, които казват, че ако влезем при тях сега, ще можем постепенно да сменим правителството. Бих казал, че желая това. Готов съм също така да намеря държави от региона, които биха подкрепили тази хуманитарна акция.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

Бунтовниците хути ще осигурят безопасно преминаване на китайски и руски кораби в Червено море. Това заяви ръководството на групировката. Те обаче ще продължат да поддържат атаките срещу търговски плавателни съдове в отговор на войната на Израел в Газа. По-рано Хутите изстреляха ракети по друг търговски кораб, собственост на Съединените щати, само няколко часа след новата серия военни удари на Вашингтон срещу групировката в Йемен. Президентът Джо Байдън призна, че американските удари срещу хутите за момента не възпират нападенията на групировката в Червено море.

Последните удари са били точни и директни. Йеменските въоръжени сили подчертават, че отговорът на американските и британските престъпления неизбежно предстои и всяко ново престъпление няма да се случи без отмъщение и наказание.

Яхия Сари, военен говорител на хутите

Междувременно расте и напрежението по северната граница на Израел. Най-малко три ракети са били изстреляни по израелската страна на Голанските възвишения. Според израелската армия ракетите, изстреляни от територията на Сирия, са паднали на открити пространства. Според сирийски медии това е вторият случай тази година, когато проирански милиции, свързани с "Хизбула", изстрелват ракети от Сирия към Израел.