Свят

Израел ще воюва в Газа до пълна победа над Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Министърът на отбраната на Израел заяви, че войната срещу Хамас в ивицата Газа ще продължи до "пълна победа". Йоав Галант посети отряд на военноморски командоси в северен Израел.

Продължаваме да се борим до победа. Докато не ударим организацията Хамас, не отнемем всичките й военни способности и не я свалим от власт в Газа. В контекста на заложниците - нямаме право да спрем боевете, докато има заложници в Газа. Единственият начин да ги спасим е военният натиск. В Газа в момента оперират три дивизии от израелските сили за отбрана (IDF).

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

В Газа в момента оперират три дивизии от израелските сили за отбрана (IDF).

Първата дивизия се бие в северната част на Газа и извършва операции за борба с тероризма. Втората дивизия държи под контрол коридора, който свързва северната с южната част на Газа. Тя извърша операции в центъра на ивицата Газа. Третата включва най-много сили и се бие в района на Хан Юнис.

контраадм. Даниел Хагари – говорител на израелските сили за отбрана (IDF) 

Началникът на генералния щаб на израелската армия ген. Херци Халеви заяви, че "вероятността" от война в северен Израел в следващите месеци е много по-голяма, отколкото е била в миналото.

Израел се закани да спре атаките на въоръжената шиитска групировка Хизбула от Южен Ливан, така че десетки хиляди израелци да могат да се върнат по домовете си в градове и кибуци, евакуирани през октомври след атаката на Хамас.

Междувременно Израел извършва "усилия в координация с Катар", за да се увери, че лекарства ще бъдат доставени на заложниците в Газа.

До тази сделка между еврейската държава и Хамас се стигна с посредничеството на Катар и Франция.