Свят

Лекар в Газа: Виждам децата си веднъж седмично като идват в болницата

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Сто дни след началото на войната между Израел и Хамас, животът в палестинския анклав е напълно променен. Близо 85% от населението на Газа е разселено, а повечето болници не функционират.

В продължение на няколко часа всяка нощ д-р Сухаиб Алхамс се опитва да спи на тънък матрак в операционната зала. Той обаче не може да заспи, тъй като е едновременно твърде уморен, за да отвори очи, и твърде напрегнат, за да се отпусне. Тътенът от въздушните удари също не му дава спокойствие. Войната между Израел и Хамас, започнала преди 100 дни, излага него, персонала му и хората в Газа на ужас, какъвто те не са виждали досега. Тя е превърнала родния му град в неузнаваем.

 

Как минаха тези сто дни? Станахме свидетели на разрушения, не само на домове, университети и училища. Всичко беше бомбардирано, не бяха само болници или улици. Мишените не са само медицинските екипи или линейките, това са нашите мечти, стремежи и надежди за достоен живот.

Д-р Сухаиб Алхамс, лекар в кувейтска болница

 

Болницата “Алхамса”, направена с дарения от кувейтското правителство, е една от двете в град Рафа. Със само четири легла за интензивно лечение преди войната, сега тя приема около 1500 ранени пациенти всеки ден. По данни на Министерството на здравеопазването в управлявания от Хамас палестински анклав повече от 23 400 палестинци са загинали по време на войната. При преброяването обаче не се прави разлика между цивилни и бойци.

"Виждах децата си веднъж седмично когато те идваха в болницата. С нетърпение очаквах този ден. Сега те ми се обаждат или изпращат съобщения, в които изразяват желанието си да дойдат в болницата, за да се видим. Изключително много ми липсват", казва д-р Алхамс.

За да направи място за ежедневния наплив на ранени от войната, ръководството на болницата е поставило десетки допълнителни легла в интензивното отделение. Въпреки това някои пациенти са принудени да спят на пода. Заповедта на Израел за евакуация и разширяващата се офанзива увеличиха населението на Рафа от 280 000 души на 1,4 милиона, като оставиха стотици хиляди разселени палестинци, натъпкани в малки палатки, които задръстват улиците. Повечето хора прекарват часове всеки ден в търсене на храна, чакайки на дълги опашки пред центровете за разпределение на помощи и понякога изминавайки километри пеша, за да пренесат консерви с боб и ориз.