Свят

100 дни война: Сблъсъците между Израел и Хамас продължават

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

100 дни след началото на конфликта в Близкия изток – според Бенямин Нетаняху повечето военни подразделения на Хамас са елиминирани. Премиерът на Израел заяви, че води война срещу „три клона на Иран“ – Хизбула, Хамас и хутите.

По думите му сблъсъците няма да приключат, докато не бъде затворена границата между Газа и Египет, откъдето бунтовниците получават оръжия.

 

Държавата Израел и нашите сили за сигурност водят морална и справедлива война срещу чудовищата от Хамас, срещу новите нацисти.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

 

След коментара на израелския премиер – от Египет заявиха, че имат пълен контрол над границите си и подчертаха значението на пункта „Рафа“, през който в ивицата Газа влиза хуманитарна помощ. От ООН заявиха, че са необходими повече доставки на храна, за да се избегне масов глад в палестинския анклав.

Този уикенд в редица градове, сред които Вашингтон, Лондон и Йерусалим, се проведоха шествия с призив за край на войната между Израел и Хамас. Сред демонстрантите имаше и близки на загинали при ударите в Газа.

„Призовавам американците на просто да поискат, но и да наложат нуждата от незабавно и постоянно спиране на огъня. Настояваме президента Байдън и Конгресът да спрат военното финансиране трансферите на оръжия към Израел, които убиха моето семейство и много други“, казва демонстрант.

В Тел Авив хиляди призоваха за оставката на Нетаняху и освобождаване на заложниците, взети от Хамас миналия октомври. От групировката заявиха, че полагат грижи за пленените и на тях ще им бъдат доставени лекарства.