Свят

Израел отхвърли обвиненията на Южна Африка, че извършва геноцид срещу палестинците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израел отхвърля обвиненията, повдигнати в МНС от Южна Африка, че кампанията му срещу Хамас представлява геноцид срещу палестинския народ, хвърляйки изцяло вината върху радикалната палестинска групировка.

Въпреки че разрешаването на случая вероятно ще отнеме години, Южна Африка иска от Международния съд да нареди незабавно спиране на военната офанзива на Израел в Ивицата Газа.

Но не е ясно дали Тел Авив ще се съобрази със съдебната заповед.

Съвсем немислимо е при условията, определени от същия този съд, че държава, която се държи по този начин, при тези обстоятелства, извършва геноцид. Дори не на пръв поглед.

Тал Бекер – правен съветник към министерството на правосъдието на Израел

„Ключовият компонент на геноцида, намерението за унищожаване на един народ изцяло или частично, напълно липсва. Това, което Израел търси, действайки в Газа, е защита на хората“, допълни Бекер.

С искането си съдът да разпореди прекратяване на военната операция в Газа „жалбоподателят се опитва да осуети присъщото право на самозащита на Израел и да го направи беззащитен“, каза още Бекер.

Тел Авив започна тотална война в Газа след извършеното на 7 октомври нахлуване на бойци на Хамас в южен Израел, при което според израелски официални лица са убити 1200 души, предимно цивилни, а 240 заложници бяха отвлечени в Газа.

Във втория ден от изслушванията отново бяха организирани пропалестински и произраелски демонстрации пред сградата на съда.

За мен като палестинец да видя израелци да говорят пред Международния наказателен съд, е много голямо събитие, защото от дълго време не сме ги виждали в тази позиция. Очаквам да има положителен резултат, поне да бъде наложено прекратяване на огъня в Газа, или да позволим влизането на хуманитарна помощ там.

амер ал Аджрами – палестински демонстрант

Решенията на Международния съд са окончателни и не подлежат на обжалване, но съдът няма как да ги изпълни. Конвенцията за геноцида от 1948 г, приета след масовите убийства на евреи по време на нацисткия Холокост, определя геноцида като "действия, извършени с намерение да се унищожи изцяло или частично дадена национална, етническа, расова или религиозна група".

Откакто израелските сили започнаха офанзивата си, почти всички 2.3 млн. души в Газа бяха прогонени от домовете си поне веднъж, което доведе до хуманитарна катастрофа.