Свят

Южна Африка повдигна официални обвинения за геноцид срещу Израел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Официално в най-висшия съд на ООН - Южна Африка обвини Израел в геноцид Според страната съществуването на палестинския народ в Газа е под заплаха, освен ако Международният съд не се намеси. 

По време на изслушванията в Хага, които започнаха днес, Южна Африка поиска Израел да прекрати военната си операция.

През последните 96 дни Израел подложи Газа на една от най-тежките конвенционални бомбардировки в историята на съвременното военно дело. Палестинците в Газа са убивани от израелско оръжие и бомби по въздух, суша и море. Изложени са и на риск от смърт от глад, дехидратация и болести заради продължаващата обсада от Израел.

Адила Хасим, адвокат, представляващ Южна Африка

От Хамас обявиха, че подкрепят обвиненията на Южна Африка. А министерството на въшните работи на Израел заяви, че африканската държава е проявила "лицемерие" и действа сякаш е част от групировката. 

В Кейптаун днес организираха пропалестинско шествие. И в Хага, и на границата между Израел и Газа, се проведоха демонстрации с призив отвлечените от Хамас да бъдат освободени.

Израелците, които бяха изклани на 7 октомври, бяха убити, просто защото са евреи. Хората в Израел разбират, че трябва да се защитим и точно сега сме във война с Хамас. Война, в която трябва да защитим гражданите ни. Това не е само наше задължение, но и наше право.

Давид Саранга, Министерство на външните работи на Израел

Американският държавен секретар, който посети Близкия изток, коментира, че конфликтът не ескалира, но има "много опасни точки". Според Антъни Блинкън бъдещето на региона включва сигурност за Израел, създаване на палестинска държава и изолация на Иран. 

Освен това предупреди йеменските хути за евентуални последици, ако атаките срещу търговски кораби в Червено море продължат. По-рано Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която се призовава бунтовниците да прекратят нападенията.