Свят

Туризмът в Израел претърпя тежки щети заради войната с Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

След като туризмът в Израел бе почти напълно спрян заради войната с Хамас, хотелът Ноф Гиносар на брега на Галилейското езеро вече не приема туристи. Вместо това стаите му са пълни с израелци, евакуирани от Ифтах и други северни общини. Те вече не могат да останат по домовете си поради рисковете за сигурността в условията на войната и нарастващото напрежение с ливанската войнствена групировка Хизбула. Израелското министерство на туризма съобщи, че след началото на войната броят на туристическите влизания в Израел е намалял значително, като през последното тримесечие на 2023 г. са пристигнали едва 180 000 души, при очаквания за около 900 000.

В момента управляваме хотела под ръководството властите, което означава, че трябва да помагаме. Хотелът е пълен с евакуирани. Няма нито една свободна стая. Всичко това е в полза на тях. От една страна, искаме да се подготвим за 2024 г. и да планираме входящия туризъм, от друга страна обаче, докато евакуираните са тук, няма как да ги изгоним.

Амир Ярон, управител на хотел "Ноф Гиносар"

Израелските лидери казват, че търпението им към ракетния обстрел на Хизбула се изчерпва и че ако дипломацията не го спре, са готови да започнат война.

Има бъдеще, но то е неизвестно. Тук няма организиран план. Всъщност ние сме принудени всеки ден отново да се адаптираме към ежедневната реалност. Това е едно много голямо предизвикателство.

Амир Ярон, управител на хотел "Ноф Гиносар"

При трансграничните въздушни нападения от ливанска страна са загинали близо 200 души, предимно бойци, но и 20 цивилни. От израелска страна са били убити петима цивилни и 12 войници, а над 150 били са ранени. Десетки хиляди хора и в двете страни са били прогонени от домовете си в близост до границата.