Свят

Израел уби трима членове на Хизбула

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор
Hezbollah AP Снимка: АП.

Продължава размяната на удари между Израел и ливанската шиитска групировка Хизбула, поради което нарастват притесненията от разширяване на новия конфликт в Близкия изток.

От Хизбула обявиха, че са нанесли удар по израелски команден център в отговор на убийството на високопоставения командир на организацията Висам ал Тауил.

Израелската армия обяви, че летателен апарат е паднал в една от базите в северната част на страната, като не е довел до ранени хора и щети.

Според Ройтерс други трима членове на шиитското движение са загинали при целенасочен удар по автомобила им в южен Ливан.

Същевременно ливанският служебен премиер Наджиб Микати заяви, че страната му иска "дългосрочна стабилност по границата си с Израел", но на призивите си за мир получава заплахи за война.

А първият дипломат на Египет предупреди:

 

Предупреждаваме всички, че може би има хора, които се заблуждават, че разширяването на конфликта може да бъде полезно от политическа гледна точка, но те напълно пренебрегват опустошителното въздействие върху народите в региона.

Самех Шукри – външен министър на Египет 

От Кайро германският външен министър Аналена Бербок призова палестинците сами да управляват териториите си.

Американският първи дипломат Антъни Блинкън разговаря с Нетаняху в Тел Авив в рамките на четвърто посещение в региона от началото на конфликта.

От ивицата Газа се съобщава за множество удари в южните градове Хан Юнис и Рафах. В момента те приютяват и голям брой хора, разселени от други части на ивицата.

Според здравните власти в анклава 126 души са загинали там в последното денонощие.