Свят

Хизбула твърди, че Израел е ликвидирал командир на групировката

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израелските сили са ликвидирали високопоставен командир на Хизбула в Южен Ливан, заявиха бунтовниците. Уисам ал-Тавил е зам.-ръководител на елитните сили "Редуан", които са част от групировката. 

За загиналия лидер стана ясно, докато текат посещения на Антъни Блинкън и Жозеп Борел в Близкия изток. Топ дипломатите на ЕС и САЩ са се срещнали в Саудитска Арабия и са обсъдили рисковете от разрастване на конфликта.

Според източници на "Ройтерс" Израел е извършил безпрецедентни атаки в Сирия срещу инфраструктура, свързана с Иран. 

А израелският премиер Бенямин Нетаняху, който посети военни близо до границата с Ливан, предупреди, че Хизбула подценява страната му. От неговия кабинет обявиха победа над Хамас в Северна Газа.

 

Там все още може да има малки групи бойци на Хамас, с които трябва да се справим, но можем да кажем, че постигнахме значителен успех в северната част на ивицата Газа.

Марк Регев, говорител на министър-председателя на Израел

Президентът на Палестинската автономия се срещна с египетския си колега, докато премиерът припомни за предстоящото дело за геноцид в Международния съд на ООН, което Южна Африка заведе срещу Израел.

 

Международният съд няма да се занимава с въпроси от миналото, а с престъпления, които се случват днес пред очите и ушите на всички, включително на съдиите, които се надяваме да застанад зад истината и правото без политически натиск.

Мохамед Щайе, министър-председател на Палестинската автономия

Според палестинските власти в Рамала близо един на всеки 100 души в Газа е загинал след началото на войната в Близкия изток. Само за денонощие се съобщава за близо 250 жертви.