Свят

Войната в Близкия изток: Десетки са загинали в Хан Юнис и района около Рафа

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават боевете между Израел и Хамас. При израелските въздушни удари по южния град Хан Юнис и района на Рафа са загинали десетки цивилни, включително бебета и деца. Гражданите там претърсват отломките, за да намерят евентуално оцелели в развалините. Двама журналисти пък са били убити при израелски въздушен удар в южната част на Газа . Хамза Ал-Дахдух от "Ал Джазира" и видеожурналиста от франс прес Мустафа Турияса загинали, докато са пътували в автомобил. От своя страна израелските военни заявиха, че са изпълнили мисията си да унищожат инфраструктурата на Хамас в северната част на Газа и са намалили военните си операции там, докато офанзивата се придвижва на юг.

 

Завършихме разрушаването на военното подразделение на Хамас в северната част на ивицата Газа. Сега ще се съсредоточим върху ликвидирането на Хамас в централната и южната част на ивицата Газа. Ще направим това по различен начин, задълбочено, въз основа на поуките, които научихме от досегашните боеве.

Даниел Хагари, говорител на израелските военни

Напрежение и в окупирания Западен бряг. Девет души са загинали в след удар на израелски дрон в Дженин. При друг инцидент северно от Рамала е бил застрелян и израелски цивилен гражданин. Междувременно Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен продължава обиколката си в региона и като посети Йордания. Йорданският крал Абдула използва срещата им, за да настоява пред Вашингтон да подкрепи прекратяването на огъня. В изявление, публикувано от двореца, той предупреди за "катастрофалните последици" от продължаването на военната кампания на Израел в Газа.