Свят

22-хилядният Кирят Шмона в Северен Израел се превърна в град-призрак

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Кирят Шмона в северен Израел близо до границата с Ливан прилича на град-призрак.

Той носи белезите както от войната между Израел и Хамас, така и от трансграничното насилие между израелската армия и бойци на Хизбула.

Ракетите, изстреляни от ливанската шиитска групировка, са оставили опустошено населеното място. Много сгради и коли са повредени, магазините – затворени, улиците – почти празни.

Хизбула получи вид подарък, защото градът беше евакуиран. Това е ситуация, която трябва да се промени. Сред Хизбула също имаше много жертви, а наскоро имаше убийство на високопоставен член на Хамас в Бейрут. Но няма съмнение, че от тяхна гледна точка евакуацията на нашите жители е победа.

Офир Йехезкели – заместник-кмет на Кирят Шмона

Повечето от 22-те хиляди жители на Кирят Шмона са напуснали домовете си след нападението на Хамас на 7 октомври в южен Израел, което ескалира напрежение и по северната граница с Ливан.

Евакуираните живеят в зони далеч от границата, във вътрешността на Израел.

Върнахме се да вземем дрехи и неща за зимата. В момента сме на място, далеч от Кирят Шмона. Както можете да видите, много ракети паднаха тук, от 7 октомври сме бомбардирани непрекъснато. Целият район е обстрелван интензивно.

Ейтан Палвари – жител на Кирят Шмона

„Всички изоставихме домовете си, бизнеса си, всичко. Хората се връщат само, за да си вземат някои неща“, добавя Палвари.

Заместник-кметът Йехезкели се надява хората да се върнат бързо по домовете си, въпреки постоянната заплаха от ескалация, дори от открита война с Хизбула.

Премиерът на Израел Нетаняху и министърът на отбраната Галант заявиха, че техен приоритет е безопасното връщане на жителите на евакуираните градове по границата. Но същевременно признаха, че това ще изисква разрешаване на конфликта на северния фронт.