Свят

Експерт по сигурността: Израел трябва да се стреми към подобряване на условията за живот в Газа

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Салех ал-Арури се счита за втория по значение човек в Хамас. Очакванията бяха, че именно ликвидирането на бойците и ръководството на Хамас ще продължи, защото това е основната цел на Израел. Въпросът е докъде ще продължи това и дали ще се създадат условия за излизането на войната извън противопоставянето Израел-Хамас. Убийството на Салех ал-Арури с дрон ливанската столица Бейрут е предпоставка за разширението на географията на конфликта.“

Това коментира в студиото на Euronews PrimeTime военния експерт и председател на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов.

„Нито една от страните в региона, най-малкото пък Израел, има за цел да въвлича трети организации във войната“, смята експертът.

Изтеглянето на част от израелските войски от Газа е сигнал, че Израел няма да окупира продължително време ивицата, каквото беше едно от притесненията на много държави.

Йордан Божилов, военен експерт и председател на Софийския форум за сигурност

„Хамас създаваше собствена база сред населението за подхранването на терористичната организация. Освен унищожаването на военната мощ на Хамас е много важно и как ще продължи съвместното съжителство на израелския и палестинския народ“, посочи Божилов.

Ако не се създадат добри условия за живеене в ивицата Газа, ако не се възстанови инфраструктурата, ще бъде много трудно да се убеди населението, че трябва да се стреми към мирно съществуване. Намаляването на условията за радикализацията е ключово и към това трябва да се стреми Израел и международната общност.

Йордан Божилов, военен експерт и председател на Софийския форум за сигурност

„Войната между Русия и Украйна навлезе във фаза на изтощение. Русия е по-голяма държава, има по-голямо население, повече военни възможности и времето е фактор, който работи в нейна полза. От тази гледна точка, военната помощ на Запада трябва да бъде многопластова и дългосрочна“, коментира още Божилов.


Целия разговор вижте във видеото.