Свят

Блинкън предупреди за разрастване на конфликта в Близкия Изток

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Според американския държавен секретар палестинците не трябва да бъдат принуждавани да напуснат Газа и вместо това - е редно да се върнат в домовете си, когато условията го позволят.

След посещението в Катар и срещата с премиера на страната – Антъни Блинкън осъди идеята на някои крайнодесни министри в Израел за изселване на палестинците от анклава. Освен това предупреди за възможно разширяване на конфликта в Близкия изток.

На свой ред катарският премиер заяви, че убийството на един от лидерите на Хамас в Ливан миналата седмица може да попречи на преговорите за освобождаване на заложници.

От Израел потвърдиха, че отново са разменили огън с Хизбула и тяхна база е била ударена от групировката.

„Разследваме инцидента, за да научим и подобрим отбранителните системи. Няма жертви при нападението“, заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

А от Хамас призоваха Вашингтон да преразгледа подкрепата си за Израел.

 

Докато държавният секретар Блинкън е на посещение в региона, искаме американската администрация да извърши цялостен и реалистичен преглед на политиките си от три месеца насам, по време на агресията. И да преразгледа позицията си за това, което се случва в Палестина – нарушения, кланета и война на геноцид.

Осама Хамдан, представител на Хамас

 

Групировката настоя арабските държави да подкрепят позицията на Южна Африка в Международния съд на ООН в Хага. Очаква се тази седмица там да се проведат първите изслушвания по делото срещу Израел за геноцид над палестинците.