Свят

Израелските сили продължават да елиминират ключови терористи

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелските сили за отбрана обявиха, че са убили ракетен експерт на палестинското ислямистко движение Хамас в Сирия.

Хасан Хакашах, базиран в град Бейт Джин в Сирия, е централна фигура, отговорна за изстрелването на ракети от Сирия към Израел през последните седмици, се посочва в съобщение на ЦАХАЛ.

Той е ръководел терористични клетки на Хамас, изстрелвали ракети към територията на Израел от нейната северна съседка, допълват израелските сили за отбрана. Бейт Джин се намира югозападно от сирийската столица Дамаск, близо до окупираните от Израел Голански възвишения.
Израелската армия все още действа срещу "терористични агенти и инфраструктура" на Хамас в северната част на Газа.



Все още има терористични агенти и оръжия на север, но те не функционират в организирана военна рамка. Ние действаме по различен начин в този регион, с комбинация от различни видове сили, за да задълбочим постиженията си. Фокусът е в централната част на Газа, в района на централните бежански лагери и в южната част на Газа - в района на Хан Юнис.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на израелските сили за отбрана

Хагари допълни, че интензивните боеве продължават в тези сектори, като най-вероятно ще е така през цялата 2024 година.

Междувременно след ракетен обстрел откъм ивицата Газа в понеделник вечерта, Израел издаде червен код за опасност за райони в южната част на страната.

Хамас са изстреляли най-масирания бараж от ракети към Израел от Нова година насам.

Израел твърди, че до голяма степен е приключил големите операции в северната част на палестинския анклав и вече се фокусира върху централна Газа и южния град Хан Юнис.
Междувременно новозначеният координатор на ООН по хуманитарните въпроси и възстановяването на Газа Сигрид Кааг започна своята работа със среща с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш в Ню Йорк. Основна задача на нидерландката е да координира доставките на хуманитарна помощ за ивицата Газа.