Свят

Израел ще се защитава по делото за геноцид, заведено от Южна Африка

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Израел ще се защитава по делото за геноцид, което Република Южна Африка заведе пред Международния съд на ООН. В жалбата, която беше подадена миналата седмица, се посочва, че с действията си в Газа еврейската държава нарушава Конвенцията за геноцида, създадена след Холокоста.

 

Със своето политическо и правно покритие на клането от 7 октомври и стратегията на Хамас за човешки щит - Южна Африка стана престъпен съучастник в кампанията за геноцид срещу нашия народ. Тя споделя вината за трагичната загуба на човешкия живот.

Ейлон Леви, говорител на израелското правителство

Израел засили операциите в ивицата Газа, въпреки че стана ясно, че изтегля хиляди военни оттам. За танков огън и въздушни атаки се съобщава в Хан Юнис, където палестинският Червен полумесец потвърди за жертви след удар по сградата на организацията.

В свое изявление лидерът на Хамас повтори, че групировката ще освободи още заложници, само ако условията ѝ бъдат спазени. И допълни, че е отворен към идеята за единна администрация за управлението на Газа и Западния бряг. 

Еврейската държава се готви за интензивна кампания в следващите поне шест месеца, която бележи нова фаза от войната. Очаква се част от военните, изтеглени от анклава, да бъдат пренасочени към границата с Ливан, където напрежението също се покачва.