Свят

Израелски военни твърдят, че са ликвидирали елитен командир на Хамас

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Израелските военни твърдят, че са убили регионалния командир на елитните сили "Нухба" на Хамас Адил Мисмах. Това е станало в централния град Дейр ал Балах. Израелските сили за отбрана допълниха, че Мисмах е участвал в нападението на 7 октомври.

Междувременно стана ясно, че Израел ще изтегли част от войските си от Газа, за да премине към по-целенасочени операции срещу Хамас. Това заяви израелски висш служител пред „Ройтерс“. Той допълни, че изтеглянето е насочено към резервистите - от които Израел е призовал 300 000 души за войната. Този ход има за цел да "съживи израелската икономика". Длъжностното лице каза също, че военните сега се насочват към третия етап на войната, тъй като израелските танкове и войници вече са превзели голяма част от Ивицата Газа. А по време на брифинг в навечерието на Нова година говорителят на Израелските отбранителни сили контраадмирал Даниел Хагари посочи, че конфликтът може да продължи през цялата 2024 г.

 

Целите ни изискват продължителна война и ние се подготвяме по съответния начин. Планираме интелигентно управление на силите, действащи на терен, като същевременно разглеждаме формирането на резервистите, икономиката и семействата.

Контраадмирал Даниел Хагари, говорител на ЦАХАЛ

 

Малко след полунощ на Нова година Хамас изстреля бараж от ракети, който задейства сирените за въздушно нападение в южната и централната част на Израел. Не се съобщава за ранени. Бригадите "Езедин ал Касам", въоръженото крило на Хамас, поеха отговорност за нападението. Хуманитарната криза в палестинския анклав обаче се задълбочава. Сред силно засегнатите е и майката на новородените четиризнаци Еман. 

 

Има недостиг на пелени, мляко и мокри кърпички. Не са налични всички стоки от първа необходимост за децата. Цялото място не е подходящо за деца. Нямаме пари за купуване на пелени, мляко или каквото и да било.

Еман ал-Масри, майка на четири новородени деца

 

Междувременно десетки хиляди хора излязоха на протест в Истанбул срещу войната на Израел в Газа и убийствата на турски войници от кюрдски бойци в Ирак.