Свят

Израел изтегля част от военните си от Газа, но се готви за интензивни действия в следващите месеци

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Върховният съд на Израел отмени оспорвана част от съдебната реформа на премиера Бенямин Нетаняху, свързана с правомощията на най-висшия съдебен орган в страната.

Разпоредбите, които парламентът прие миналото лято, ограничават възможността върховните съдии да отменят решения на кабинета и на отделни министри. Върховният съд обаче заяви, че това може да нанесе „сериозни и безпрецедентни щети“ на Израел като демократична държава. И докато управляващите критикуваха решението, опозицията го подкрепи.

Плановете на най-крайнодясното правителство в историята на Израел предизвикаха масови протести, които продължиха няколко месеца и забавиха темпото си след началото на сблъсъците с Хамас.

Еврейската държава изтегля част от военните си от ивицата Газа, но се готви за интензивна кампания в следващите поне шест месеца. Освен това връща обратно част от населението, евакуирано от кибуците на границата с анклава след атаката на 7 октомври.

В съответствие с препоръките, дадени от израелските отбранителни сили, скоро ще можем да върнем някои общности в домовете им, в район с диапазон от 4 до 7 км северно от ивицата Газа. Първата фаза за седем общности е в действие. Включително за кибуца Дорот, където се намирам.

Йоав Галант, министър на отбраната на Израел

Десетки хиляди напуснаха домовете си след началото на военната операция на „Хамас“. В Израел близо 1200 души загубиха живота си, а други около 130 продължават да са заложници на групировката.