Свят

Недоволството срещу Нетаняху в Израел расте

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Хиляди хора се събраха на митинг в Тел Авив в подкрепа на семействата на заложници, държани в ивицата Газа. Те призоваха за незабавното освобождаване на всички 128 заложници, които са държани в плен на Хамас от 7 октомври.

Сред ораторите бе 40-годишната Моран Янаи, която бе освободена преди 32 дни.

 

Няма начин да обясня интензивността на страха, която достигнах по време на пленничеството ми. Няма как да обясня какво е да живееш в реалност, в която няма нищо друго, освен твоите мечти. И колко важни са тези мечти. Няма как да обясня силата на надеждата, която се поражда от няколкото часа мълчание, и бездната на разочарованието, когато се завърнат бомбардировките. Осъзнавате, че няма план за спиране на огъня и за нашето освобождаване.

Моран Стела Янаи – освободена от плен на Хамас

Протестният митинг бе организиран, след като израелски военни самолети нанесоха удари срещу два бежански лагера в централната част на ивицата Газа.

При друг протест в Тел Авив хиляди хора протестираха срещу действията на правителството в продължаващата война в Газа и призоваха за нови избори.

 

Вярно е, че държавата Израел има много врагове, но за съжаление днес премиерът Нетаняху и неговото управление са най-значимата екзистенциална заплаха за нашата страна и нашето общество. Той се самоопредели като Г-н Сигурност, но истината е, че той е Г-н Сигурност на Хамас...

Гал Цур – майор от резерва на израелската армия

Досега Хамас е освободил малко над 100 заложници, а в замяна Израел пусна от своите затвори около 240 палестинци.

Войната, предизвикана от смъртоносната атака на Хамас на 7 октомври срещу Южен Израел, доведе до смъртта на повече 21 600 палестинци, като само 165 души са убити през последните 24 часа, твърди министерството на здравеопазването в Газа.