Свят

Обвинения в геноцид: Южна Африка заведе дело срещу Израел в Международния съд на ООН

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Южна Африка заведе дело срещу Израел в Международния съд на ООН за извършен геноцид срещу палестинците в Газа. В жалбата се твърди, че са нарушени задължения по Конвенцията за геноцида, създадена след Холокоста. Отправя се и искане за мерки, които да спрат военната кампания на Израел в момент, в който жертвите в анклава надхвърлят 21 000.

Докато Палестинската автономия приветства решението, от еврейската държава го нарекоха „клевета“ и обвиниха Южна Африка, че си сътрудничи с Хамас.

В Съвета за сигурност на ООН от хуманитарната организация заявиха, че напрежението на Западния бряг и по границата с Ливан се засилва и има риск войната да се разшири.

 

Стига се до много палестински жертви в окупирания Западен бряг в контекста на израелските операции в зона А, включително по време на въоръжени сблъсъци.

Калид Киари, асистент-генерален секретар за Близкия изток, Азия и Тихия океан

От Израел обаче предупредиха за провокации от „Хизбулана границата с Ливан.

 

Дали това насилие възниква магически от само себе си? Не е ли ясно, че тези терористи се стремят да убиват израелски граждани всеки ден? Всеки един ден.

Гилад Ердан, постоянен представител на Израел в ООН

Палестинската автономия обвини Израел, че масово убива цивилни.

 

Хуманитарната катастрофа в Газа не е следствие от война. Това е инструмент, който Израел използва за натиск върху хората, за да ги принуди да напуснат. Гладът не е нежелан резултат от войната. Той е метод на войната.

Маджид Бамя, зам.-постоянен наблюдател на Палестина в ООН

Междувременно от Световната здравна организация допуснаха, че има заплаха от инфекциозни болести сред милионите разселени в Газа заради условията, в които живеят. Според ръководителя на СЗО 180 хил. души страдат от инфекции на горните дихателни пътища, има и случаи на варицела, жълтеница и други заболявания.