Свят

Израел предупреди за разширяване на конфликта към Ливан

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия предупреди за евентуално „разширяване“ на операциите по границата на страната с Ливан. Предупреждението бе отправено на фона на засилени действия в централната част на ивицата Газа. Освен това израелските сили действат в големите градове на окупирания Западен бряг, включително Дженин и Рамала.

На границата с Ливан Хизбула засилва обстрелите срещу цели в Израел. А в сряда Иран заплаши Израел с „ответни действия“ заради смъртта на високопоставен ирански генерал при въздушен удар в Сирия.

 

Ситуацията на северната граница изисква промяна. Времето за политическо споразумение изтича. Ако светът и правителството на Ливан не действат, за да спрат обстрелите срещу северните селища в Израел и не държат Хизбула далече от границата – израелските сили ще го направят.

Бени Ганц – министър във военновременния кабинет на Израел 



Въоръжената шиитска групировка Хизбула, която е подкрепяна от Иран, предприе чести обстрели срещу Израел особено след нападението на Хамас и отговора на Тел Авив.

Междувременно израелската армия продължава операциите и в Хан Юнис – главен град в южната част на Газа, както и срещу бежански лагери в централната част, смятайки ги за скривалища на екстремисти.

Палестинските власти съобщават за смъртоносни удари за в лагери в Нусейрат и Деир ал Балах. На този фон една разселена палестинка роди четиризнаци – две момчета и две момичета – в Деир ал Балах.

Около 1.9 милиона души, около 85% от населението на Газа, са били разселени от началото на военните действия. Според СЗО, те са изправени пред катастрофален глад.

А френският президент Еманюел Макрон е поискал "трайно прекратяване на огъня" в Газа по време на разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщиха от канцеларията му.

"През следващите дни Франция ще работи в сътрудничество с Йордания за провеждане на хуманитарни операции в Газа", съобщава Елисейският дворец.