Свят

Бизнесмени в Газа търсят нови начини да изкарват прехраната си

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Преди войната между Израел и Хамас - Наим Лубад се занимава с внос и търговия със стоки, което му помага да построи собствен дом в Северна Газа. Разказва, че до миналата есен живеел в голяма вила с цялото си семейство, но заради бомбардировките решават да поемат на юг. 

От октомври насам са загубили най-малко 2 млн. долара, а днес търсят нови начини да изкарват пари, за да оцелеят.

"Всичките ни пари заминаха, магазините ни изгоряха, домовете ни са унищожени. Близо 20-30 контейнера с продукти вече ги няма. Пътувах веднъж на всеки 2-3 месеца до Китай, Турция и Египет. Търговец съм, като братята ми. Познават ни и нямаме проблеми, но сме съсипани. Правим сладкиши и фалафели, за да изкарваме прехраната си", казва Наим Лубад.

Съпругата на Наим описва живота преди началото на сблъсъците в Газа като "рай на земята".

"Не сме предполагали, че подобно нещо ще ни се случи. Имало е войни и бомбардировки, но сме оставали вкъщи. Идеята да напуснем домовете си, да сме разселени и да видим всичко наше да гори - никога не ни е минавала през ума", споделя Сохад Лубад, съпруга на Наим.

По данни на ООН повече от 60% от работните места в Газа са били освободени. А според палестинските власти, частният сектор в анклава е загубил най-малко 1,5 млрд. долара в първите два месеца от войната в Близкия изток.