Свят

Хуманитарната криза в Газа се задълбочава

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Най-малко 12 души са загинали при израелска бомбардировка в близост до граничния пункт Рафа. Ранени са били и няколко души. Съобщава се и за въздушни и артилерийски удари в района на Ал-Манар, югоизточно от град Хан Юнис, както и в района на болница "Ал-Акса" в Дейр ел-Бала. Броят на жертвите обаче все още не е потвърден. Израелските сили са атакували и лагери в Бурейдж и Магази. Десетки хора са затрупани под развалините, а спасителни екипи се опитват да им помогнат. Задълбочава се и хуманитарната криза в палестинския анклав. Местните съобщават за сериозни липси на храна, вода и лекарства. А в болниците в анклава няма гориво и те не могат да функционират. Според ООН израелците силно ограничават мисиите за хуманитарна помощ в северната част на анклава.

Разширяването на офанзивата към Рафа би поставило под сериозно изпитание и без това претоварените хуманитарни операции, които изискват извънредни мерки само за предоставяне на най-оскъдната помощ.

Мартин Грифитс. Заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси

Грифитс допълни, че много хора вече нямат домове, в които да се върнат, а приютите в Газа са приютили много повече хора, отколкото могат да поемат. Според неофициални данни близо 85% от населението е било трайно разселено. От своя страна Съединените щати заявиха, че недвусмислено отхвърлят изявленията на израелски министри и законодатели, които призовават за преселване на палестинците от Газа. Междувременно кабинета на израелския министър-председател заяви, че е била постигната сделка за доставка на лекарства за израелските заложници в Газа. Споразумението е било сключено с помощта на Катар, като лекарствата ще бъдат предоставени на заложниците "през следващите няколко дни".