Свят

Израел и Хамас се договориха за доставки на лекарства и храни

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

От външното министерство на Катар потвърдиха, че има нова хуманитарна сделка между Израел и Хамас. Договорени са доставки на лекарства на заложниците в Газа в замяна на хуманитарна помощ за палестинците в „най-засегнатите и уязвими“ части от анклава. В сключването на споразумението е участвала и Франция. 

Съединените щати съобщиха за още една потенциална сделка – за освобождаването на хората, държани в плен от бунтовниците.

Не искам да изпреварвам събитията, но бих казал, че има много сериозни и интензивни дискусии в Катар за друга възможна сделка. Очевидно внимавам и не искам да казвам твърде много, докато водим разговорите. Надяваме се, че това може да даде плод скоро, защото все още има около 140 заложници.

Джон Кърби, говорител на Съвета по национална сигурност на САЩ

Напрежението в Близкия изток се засилва с нова поредица атаки отвъд конфликта между Израел и Хамас. Йеменските хути поеха отговорност за ракетен удар срещу гръцки товарен кораб в Червено море, който плавал от Виетнам към Израел. Съединените щати на свой ред са извършили още една операция в контролираните от бунтовниците части на Йемен и са поразили техни противокорабни ракети.

Иран съобщи за прецизни атаки срещу бази радикална сунитска групировка в Пакистан. От страната съобщиха за две загинали деца, осъдиха действията на Техеран и предупредиха за възможен ответен удар.