Свят

Още шест държави спират финансирането за палестински бежанци

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Още шест държави обявиха, че ще спрат финансирането на Агенцията на ООН за палестинските бежанци. Това става след твърденията, че някои от служителите ѝ са участвали в нападенията на Хамас срещу Израел на 7 октомври.

Великобритания, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Финландия се присъединиха към Съединените щати, Австралия и Канада, които спряха финансирането на Агенцията за помощ. От своя страна Агенцията заяви, че е започнала разследване на няколко служители и е прекъснала връзките си с тях. По-рано израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отново остро разкритикува Международния съд и посредническата роля на Катар, като заяви, че Израел ще постигне всичките си цели във войната. 

 

Що се отнася до Катар - не се отказвам от нито една дума, която казах. Няма да се откажа от нито една възможност за оказване на натиск върху "Хамас", за да върнем нашите отвлечени съграждани. Катар има влияние върху Хамас. По-рано Доха се ангажира да гарантира, че лекарствата ще стигнат до нашите граждани, а също така заяви, че може да помогне за връщането им. Така че щом се представят за посредник, те ще трябва да окажат своя натиск.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел

 

Междувременно стана ясно, че директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще се срещне в Европа с ръководителите на разузнавателните служби на Израел и Египет, както и с министър-председателя на Катар. Те ще обсъдят възможността за нова сделка за освобождаването на израелските заложници. Усложнява се и хуманитарната криза в Газа. Според лекарите ситуацията в болниците в Хан Юнис е критична. Болница "Насър", която е основният медицински център в южната част на анклава, е с изчерпани запаси от кръв, анестезия и други медикаменти. Градът е огнище на напрежение в последните боеве между Израел и Хамас. Болничните заведения са "под обсада", тъй като израелските военни засилиха операциите си там през последната седмица.