Свят

Няма резултат от преговорите за спиране на огъня в Газа

От Euronews България Euronews България

Въпреки че се полагат усилия от няколко страни да се договори временно примирие в Газа, за да бъдат освободени заложници, засега липсва конкретен резултат.

Висш представител на Хамас заяви, че израелският премиер Нетаняху нехае за съдбата на заложниците, залагайки живота им на карта.

Тел Авив твърди, че преговорите за спиране на огъня са били конструктивни, но остават „значителни пропуски“ във всяко потенциално споразумение.

Няма съмнение, че се полагат усилия от няколко страни, особено от братята в Катар и Египет. Обсъждат се идеи, но е ясно, че Нетаняху не е сериозен в договарянето на каквато и да е сделка за прекратяване на огъня и не го е грижа за убитите пленници.

Осама Хамдан, член на политическото бюро на Хамас

„Ние се отнасяме сериозно към всички предложения, но при едно ясно условие: всяка договорка трябва да доведе до пълно прекратяване на агресията в ивицата Газа, вдигане на блокадата и предотвратяване на всяко действие, което може да попречи на възстановяването на това, което врагът е унищожил. Размяната на пленници е естествен резултат от такова споразумение. Но ако някои страни смятат, че става въпрос само за затворниците, това е неразбиране или опит да се пренебрегне мащабът на престъпленията, извършени от израелците“, допълни Хамдан.