Свят

Израел е елиминирал поне една четвърт от бойците на Хамас

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

От началото на военните действия в Газа Израел е емиминирал една четвърт от силите на палестинската радикална групировка Хамас. Твърдението е на министъра на отбраната на Израел Йоав Галант.

 

 

Те нямат доставки, боеприпаси, подкрепления. Трудно е да лекуват ранените си. Ние вече елиминирахме поне една четвърт от терористите на Хамас, също толкова са ранените терористи. Пясъчният часовник се обърна срещу тях.

Йоав Галант – министър на отбраната на Израел

Военният натиск срещу град Хан Юнис в южната част на Газа ще продължи, увери говорител на израерлската армия. По думите на контраадмирал Даниел Хагари, в района са били убити повече от 2000 палестински бойци.

Унищожена е значителна подземна инфраструктура и обекти за държане на заложници. В последните часове израелските сили обкръжиха бойци на Хамас в квартал Шати в град Газа, като са обединили сили с подразделения, изпратени от север.

При тази офанзива са били ликвидирани 30 бунтовници.

Междувременно над 100 хиляди палестинци са избягали от Хан Юнис, откакто израелските сили са влезли в него.

Повечето от тях са се насочили към Рафа, близо до границата с Египет, натоварени с вещи от първа необходимост.

 

 

Съпругът ми бе арестуван от израелската армия. Пуснаха да минат само жени и деца. Мъжете останаха там. Дрехите и памперсите на детето останаха при мъжа ми. Лидерите на Хамас се крият, а ние плащаме цената. Обикновените хора плащат цената.

Зехра – разселелена палестинка от Хан Юнис 

По данни на ООН около 1.5 милиона души или около две трети от населението на Газа живеят при крайно тежки условия в палаткови лагери в и около Рафа.

Но дори и там се чувстват застрашени, тъй като Израел редовно нанася въздушни удари по града.

Междувременно 14 ранени деца от Газа бяха транспортирани със самолет в Италия за лечение.

Това е първата група от около 100 непълнолетни младежи, които заедно с членове на семействата им, ще бъдат отведени за продължително лечение в апенинската държава.