Свят

Хамас поиска от Израел да освободи от затвора „палестинския Нелсън Мандела“

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Продължават боевете между Израел и Хамас. През последните няколко дни израелската армия определи операциите в Хан Юнис като "мащабни", а сега твърди, че през последните 24 часа са убити около 20 бойци на Хамас. Те съобщиха, че в града са били извършени целенасочени нападения, а изтребители са нанесли удари по комплекс на Хамас. По-рано организациите за помощ предупредиха за тежкото положение в южната част на страната, където в началото на конфликта стотици хиляди жители на Газа избягаха от север. Хуманитарни групи заявиха, че израелските войски обстрелват последните останали болници в региона.

Междувременно продължават преговорите за примирие. Според източници те са в напреднал стадии. Хамас обаче настоява за освобождаването на лидера на основния си политически съперник като част от споразумение за прекратяване на сраженията. Бойната групировка поиска от Израел да пусне Марван Баргути, който към този момент е прекарал повече от две десетилетия зад решетките. Той е възприеман от някои палестинци като техния Нелсън Мандела и е най-високопоставеният затворник, държан от Израел. Искането на Хамас привлича ново внимание към Баргути, който все още играе централна роля в палестинската политика, въпреки че е задържан. Освобождаването му може да положи основите за евентуалното му избиране на национален пост. От своя страна от йеменските Хути заявиха, че са нанесли атаки по няколко цели в южната част на Израел.

С помощта на Всемогъщия Бог ракетните сили на йеменските военни проведоха операция срещу конкретни цели на израелския враг в района на Ум ал-Раш Раш, южно от окупираната Палестина. Това стана с помощта на редица балистични ракети.

Бригаден генерал Яхия Сари, военен говорител на хутите

Междувременно повече от 800 действащи държавни служители в Съединените щати и Европа подписаха изявление, в което предупреждават, че политиката на собствените им правителства по отношение на войната между Израел и Газа може да се равнява на "тежки нарушения на международното право". В изявлението се казва още, че администрациите им рискуват да бъдат съучастници в "една от най-тежките човешки катастрофи на този век".