Свят

Здравната система в Газа е пред тотален срив

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Здравната система в ивицата Газа е пред рухване. Докато боевете в целия анклав продължават, лекарите и специалистите се борят да спасят колкото се може повече хора. Медидиците обаче не разполагат с ключови материали и лекарства. Доставките се бавят, а много здравни заведения трябва да се грижат и за хиляди разселени хора, потърсили подслон на територията им.

Болница Ал Акса в град Деир ал-Балах в централната част на ивицата Газа е пред колапс. Изпитва остър недостиг на персонал, лекарства, консумативи. Ако ситуацията с израелските удари продължи да бъде критична, до седмици ще спре лабораторията, която обслужва целия град.

Процедури като кръвопреливане стават по-трудни за изпълнение поради липсата на лекарства, използвани при тестове за хепатит или ХИВ.

Болниците в Газа са силно засегнати от войната, която беше предизвикана от атаката на Хамас и други екстремисти срещу южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити около 1200 души, а други 250 взети като заложници. Много от медицинските работници са разселени – също като обикновените хора.

 

 

Това е единственият апарат, който обслужва централна Газа. Не работи от повече от 30 дни. Ранените, които карат тук, са сериозни и критични, така че невролозите и хирурзите реагират на момента.

Мохамед Фалие – лаборант в отделението за образна диагностика 

Освен липсата на оперативни материали, болница Ал Акса изпитва нужда от легла, матраци и одеяла.

 

Като цяло ситуацията в болницата е тежка и това се дължи на недостиг на ресурси, материали и лекарства. Липсват ни лекари, медицински сестри и администратори. Изправени сме пред колапс.

Еяд ал-Джабри – директор на болница Ал Акса 

В исторически план ивицата Газа е разполагала със солидна здравна система, включваща 36 болници, 25 000 здравни работници и много специалисти. Но след началото на войната тази система се срива ежедневно.

Всички здравни заведения са препълнени с пациенти, а освен това дават убежище на хиляди разселени хора.