Свят

САЩ и Великобритания са поразили 36 обекта на хутите в Йемен (Обновена)

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

36 обекта на хутите в Йемен са били поразени от САЩ и Великобритания при втора вълна от атаки, които целят да ограничат възможностите на бунтовниците да извършват нападения срещу търговски кораби в Червено море.

Новите удари са нанесени от военни кораби и самолети. На прицел са били взети подземни складове за оръжия, ракетни системи, пускови установки и други съоръжения.

 

 

САЩ нанесоха нов кръг от въздушни удари, насочени към Близкия изток, този път в Йемен. Те твърдят, че заедно с Великобритания са извършили атаки срещу места, свързани с йеменските бунтовници хути. Това са хората, които стоят зад всички атаки в Червено море и Аденския залив, нарушили световното корабоплаване. Изтребители F/A-18, излетели от самолетоносача "Дуайт Айзенхауер", както и ракети Томахоук, изстреляни от американски военни кораби, са поразили 13 обекта в Йемен.

Джон Гамбрел – журналист от Асошиейтед прес

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че новите удари, подкрепени и от Австралия, Бахрейн, Канада и други страни, целят да внушат на хутите, че за тях ще има още последствия, ако не спрат нападенията им срещу международното корабоплаване и военните кораби.

Докато британският му колега Грант Шапс поясни, че ударите са били "пропорционални и насочени" и са извършени в условията на самоотбрана и в съответствие с международното право.

През последните седмици САЩ и съюзниците им извършиха над 10 удара по обекти на хутите, но не успяха да спрат атаките на групировката.

Управляваната от хутите Йеменска информационна агенция Саба съобщи, че САЩ и Великобритания са извършили 14 рейда в провинциите Таиз и Ходейда.

По-късно днес йеменските хути заявиха, че американските и британски въздушни удари няма да ги възпрат, след като десетки техни цели бяха поразени в отговор на продължаващите нападения в Червено море.

Говорител на хутите написа в "Екс", че е имало 48 въздушни удара, които "не ще останат без отговор и наказание", а друг представител на подкрепяната от Иран групировка заяви, че нападенията в Червено море ще продължат, докато Израел не прекрати военната си операция в Ивицата Газа.