Свят

Хутите са изстреляли ракета по военен кораб на САЩ

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Телевизията на хусите "Ал Масира" съобщи, че САЩ и Великобритания са нанесли два въздушни удара по пристанище Рас Иса в йеменската провинция Ходейда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бомбардировките се извършват в момент, когато йеменските бунтовници хуси засилиха нападенията си срещу плавателните съдове, преминаващи през Червено море. Вчера, при поредната тяхна атака, възникна пожар на борда на петролен танкер.

Йеменските бунтовници хути са изстреляли ракета по американски военен кораб, патрулиращ в Аденския залив, и го принудили да я свали, съобщиха военните на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес. Веднага след това американските военни са нанесли удар и са унищожили протикорабна ракета на бунтовниците, която била насочена към Червено море и била готова за изстрелване.

При атака в събота противокорабна балистична ракета е прелетяла близо до американския ескадрен миноносец "Карни", участващ във военните операции на САЩ за възпиране на действията на хутите, съобщи американското Централно командване. "Няма данни за щети и пострадали".

Това е поредното нападение на бунтовниците в кампанията им срещу корабоплаването в Червено море и прилежащите му води, която наруши международната търговия на фона на войната на Израел срещу Хамас в ивицата Газа и свидетелства за изостряне на конфликта.

Военен говорител на йеменските бунтовници не призна за нападението срещу миноносеца "Карни", но пое отговорност за атака срещу търговски кораб, предизвикала пожар на борда му.

Военноморските части на въоръжените сили на Йемен уцелиха с Божията помощ британския петролен танкер "Марлин Луанда" в Аденския залив с няколко ракети земя-море. Отбелязано бе пряко попадение и корабът бе подпален.

ген. Яхия Сария – военен говорител на хутите

Британската организация за морски операции, структура към военните на Обединените кралство, която следи обстановката в морските коридори на Близкия изток, призна, че кораб е бил поразен от ракета в Аденския залив и че на борда му е възникнал пожар. Няма данни за пострадали моряци.

САЩ и Великобритания нанесоха многократни въздушни удари по цели на хутите като ракетни складове и установки в Йемен, откакто бунтовниците започнаха атаките си срещу международното корабоплаване. Йемен е разтърсван от военни действия, откакто през 2014 г хутите превзеха столицата Сана.