Свят

САЩ нанесоха нови ракетни удари по цели на хутите в Йемен

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ са нанесли тази нощ нови удари по хутите в Йемен, а мишената им са били ракетни установки на групировката.

В публикация на американското Централно командване в социалната мрежа "Екс" се посочва, че са били атакувани 14 ракети на йеменските шиитски бутновници, които са били заредени на установки и готови за изстрелване. По този начин те са представлявали непосредствена заплаха за търговските и военните кораби на САЩ в региона.

Това е четвъртият за последните дни удар по йеменската групировка на фона на продължаващото разрастване на конфликта в Близкия изток.

По-рано Централното командване на САЩ, както и самите хути, потвърдиха за удар по кораб, собственост на американска компания, в Аденския залив.

Военноморските сили на Йемен проведоха целенасочена операция срещу притежавания от САЩ кораб Genco Picardy в Аденския залив. Ударът беше точен и директен. Йеменските военноморски сили няма да се поколебаят да атакуват всеки източник на заплаха в Арабско и Червено море в рамките на законното си право да бранят Йемен.

генерал Яхия Сария – военен говорител на йеменските бунтовници 

Атаката срещу Genco Picardy е втората от последните дни, насочена към кораби, пряко свързани с Америка, след поредицата от удари на коалицията, водена от САЩ, срещу йеменските бунтовници.

Тя отново подчерта рисковете за корабоплаването по жизненоважния воден път на фона на войната на Израел срещу Хамас в ивицата Газа.

Атаката се е случило на около 110 км югоизточно от Аден, като дрон се е разбил в плавателния съд, съобщи Звеното за морски търговски операции на Обединеното кралство. Капитанът съобщил, че на борда възникнал пожар, който е потушен, и корабът продължил да плава към следващото пристанище.

Негов собственик е базираната в Ню Йорк компания Genco Ship Management

Говорител на Пентагона обяви, че американските военни удари срещу обекти на хутите са показали своята ефективност.

Според нашите оценки, ударихме това, което имахме намерение да ударим и постигнахме добри резултати. Целта беше да разрушим способностите на хутите да извършват атаки и ние смятаме, че като цяло по отношение на обхвата и броя на ударите намалихме способностите им да атакуват.

ген.-м-р Пат Райдър – прессекретар на Пентагона 

Във вторник САЩ върнаха хутите в списъка си на международни терористични организации, което ще им позволи да им налагат различни по вид и размер санкции.