Свят

Хутите може да освободят двамата българи на борда на "Галакси лийдър"

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Говорител на йеменските бунтовници хути заяви в интервю за онлайн изданието Маритайм.бг, че отвлечените български моряци на борда на контейнеровоза „Галакси лийдър“ са добре и поддържат комуникация с близките си. Нещо повече – според говорителя на движението на бунтовниците „Ансар Аллах“ Насрадин Алмер, щяла да бъде разгледана възможността за освобождаването им. Той разказа, че в събота е посетил моряците и те били в отлично състояние.

Хутите разбирали, че двамата българи – капитанът и първият му помощник – нямали никакво отношение към случващото се в Ивицата Газа, и затова можели да бъдат освободени в определен момент, е казал Алмер. Плавателният съд „Галакси лийдър“ се намира северно от пристанище Ходейда, след като бе похитен от хутите на 19 ноември, с мотива, че има връзка с Израел.

Междувременно американското Централно командване съобщи, че е била свалена крилата ракета, изстреляна по американски военен кораб от контролирани от хутите райони на Йемен. Ракетата била изстреляна към миноносеца „Лабуун“ в южната част на Червено море, но била свалена в близост до Ходейда от американски изтребители. Не се съобщава за пострадали или щети.

Съединените щати опровергаха съобщенията на йеменските бунтовници, че са извършили нови нападения срещу цели на бунтовниците в Йемен.

Медии, близки до хутите заявиха, че американски и британски удари са поразили контролираната от бунтовниците Ходейда, но представител на американската отбрана, говорещ при условие за анонимност, заяви, че „на 14 януари е нямало американски или коалиционен удар".