Общество

Повдигнаха обвинения на двама моряци от „Верила“

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Двама моряци от задържания в Ирландия товарен кораб „Верила“ се сдобиха с обвинения във връзка с конфискуването на кокаин на стойност 21 милиона евро. Това съобщава в. „Айриш таймс“.

Става въпрос за Камен Петков на 35 години и Никола Пенчев на 32 години. Ирландските власти са им повдигнали обвинения за две престъпления – притежание на кокаин, както и притежание на кокаин с цел продажба. Те бяха докарани при засилени мерки за сигурност в окръжния съд в град Лимерик. На Петков и Пенчев са назначени служебни защитници, а двамата не са давали обяснения по обвиненията. Съдът ги остави за постоянно в ареста, а следващото заседание по делото ще бъде на 29 декември.

В неделя други четирима от задържаните моряци бяха освободени и върнати на кораба без повдигнати обвинения. Плавателният съд е преминал през шест стандартни инспекции, преди митничарите да открият големия товар от кокаин на борда му.

Вестник „Айриш сън“ цитира източници от разследването, според които е много вероятно да става въпрос за корупция в средите на пристанищните власти.