Свят

САЩ убиха с дрон командир от проиранска групировка в Багдад

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

САЩ са нанесли удар на иракска територия, при който е бил убит командир от шиитската групировка "Катаиб Хизбула". Централното командване на американските въоръжени сили потвърди за нападението, като заяви, че то е в отговор на атаките срещу американски военнослужещи в региона. А убитият командир на групировката "Катаиб Хизбула" е бил отговорен за непосредственото планиране и извършване на атаки срещу силите на САЩ в Близкия изток.

Според източници на Ройтерс, убитият е Абу Бакир ас Саади, като ликвидирането му е станало чрез удар с дрон по автомобила, в който пътувал, в източната част на Багдад.

Жертвите са общо три, а атакуваното превозно средство е било на иракските Сили за народна мобилизация, към които принадлежи и "Катаиб Хизбула".

През януари трима американски военнослужещи бяха убити при нападение с дрон на йорданско-сирийската граница, а тогава Пентагонът заяви, че атаката носи почерка на "Катаиб Хизбула". Впоследствие групировката обяви, че прекратява военните си операции срещу американските сили в региона.

От началото на войната в Газа, Ирак и Сирия се превърнаха в арена на почти ежедневна размяна на удари между проирански въоръжени групировки и американските войски.

В края на миналата седмица САЩ атакуваха проирански групировки в двете държави, като заявиха, че това е само началото на отговора им на убийството на тримата военнослужещи.