Свят

Необходим медикамент против COVID-19 е отказван на нуждаещи се в САЩ

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Десетки хиляди американци постъпват в болница заради КОВИД-19 всяка седмица. Хиляди пък умират от инфекцията всеки месец. Лекарството “Паксловид” е определяно от експерти като медикамент, който може значително да предотврати тежките последствия или смъртта. Заради високата цена и колебанието на лекарите обаче той не достига до всеки, който би имал критична нужда от него.

Много от най-уязвимите, които бяха и хоспитализирани, починаха. Те имаха поне десет пъти повече потенциал да се разболеят сериозно от КОВИД-19, отколкото здравите хора. И точно те получаваха медикамента по-рядко.

Майкъл Барнет, Училище за обществено здраве, Харвард

Проучване на Центъра за контрол и превенция на болестите установи, че “Паксловид” може да намали рисковете от хоспитализация при възрастни с 51%. Лекарството се препоръчва най-вече на хора с определени заболявания.

Когато медикаментът за първи път беше разрешен за спешна употреба в Съединените щати през декември 2021 г., той беше безплатен за всеки, който се нуждаеше от него. След като правителството обаче спря финансирането на лечението, производителят, фармацевтичният гигант “Пфайзер”, определи цена от 1390 долара.

Имахме пациентка, която беше диагностицирана. Прегледахме я и ѝ изписахме “Паксловид”. Здравната ѝ застраховка обаче не го покриваше. Оказа се, че е необходимо предварително разрешение. Това означава, че лекарят и застрахователят трябва да се разберат по между си. Това може да отнеме до 5 дни, пациентът не може да чака толкова.

Дженифър Къркис, аптека “Палма Сея”, Флорида

Проучване на изследователи от Харвард установи, че “Паксловид” е непропорционално даван на пациенти с по-нисък риск от тежка инфекция. Ако е бил използван правилно, заключават авторите, повече от 16 000 смъртни случая от КОВИД-19 биха могли да бъдат предотвратени.