Общество

Заради COVID-19: Над 1.8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили между 2020 г. и 2022 г.

От Euronews България Euronews България

Световната здравна организация призова в Европа да се започнат спешни кампании за ваксинация срещу морбили, тъй като през последната година броят на инфекциите се е увеличил над 30 пъти. Ръст се отчита в 40 от общо 53 държави в региона. Като причина от СЗО  посочват намаляващите нива на ваксинация, което създава риск от епидемия. Според здравната организация повече от 1.8 милиона бебета не са били ваксинирани срещу морбили между 2020 г. и 2022 година заради ковид епидемията.

Едно от най-големите смущения, които пандемията от COVID-19 причини, е свързано с рутинните програми за имунизация в много страни, което доведе до огнища на морбили, дифтЕрия, полиомиелит и жълта треска. През април стартирахме кампания с UNICEF и GAVI, за да подкрепим страните да спрат огнищата и да възстановят програмите за имунизация поне до нивата отпреди пандемията.

Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО

По данни на СЗО  са регистрирани  случаи на морбили в страни, където дребната шарка официално е обявена за елиминирано заболяване. Болестта е предотвратима с ваксина. Според българския ваксинационен календар имунизацията срещу морбили е задължителна. Децата се имунизират с комбинирана ваксина срещу морбили, рубеола и паротит след навършване на 13 месеца, и повторно при навършване на 12 г.