Свят

Тексас срещу Вашингтон: Губернатор Грег Абът в сблъсък с администрацията на Байдън заради нелегалната миграция от Мексико

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Расте напрежението по границата на Съединените щати с Мексико. Губернаторът на Тексас Грег Абът отново инспектира граничния пункт Игъл Пас. В изявление пред медиите той подчерта, че ще увеличи опитите си да ограничи незаконното преминаване на границата. Към него се присъединиха и повече от дузина други губернатори.

Всички те приветстваха сблъсъкът на Абът с администрацията на Байдън по отношение на имиграционните закони. От своя страна той благодари на колегите си републиканци за подкрепата им за усилията на Тексас и повтори твърденията си за "нашествие" по южната граница. Абът отново се позова на конституционна клауза, която според него му дава правна подкрепа да защитава Тексас. 

Половината от губернаторите в тази страна се присъединиха към Тексас в нашата кауза. Тук сме, за да изпратим силно и ясно послание, че се обединяваме, за да се борим, за да гарантираме, че ще можем да запазим конституционното си право, според което отделните щати могат да се защитават от всякакъв вид непосредствена опасност или инвазия. Сред влизащите незаконно има хора от списъка за наблюдение на терористи. Това са лица, които плащат допълнителни пари, за да не бъдат хванати.

Грег Абът, губернатор на Тексас

Рекордният брой преминавания на границата е политическа отговорност за президента Джо Байдън в годината на изборите. Според Белия дом Байдън и мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор са обсъдили съвместните усилия в областта на миграцията в телефонен разговор. Те съобщиха, че президентът е благодарил за подкрепата на Мексико и за предприетите мерки за ограничаване на пресичането на границата.