Свят

След масираната атака срещу Украйна: Байдън отново призова Конгреса да отпусне още средства за Киев

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Американският президент отново призова Конгреса да отпусне средства за Украйна, след като страната претърпя една от най-тежките атаки от началото на руската инвазия. Според Джо Байдън това трябва да се случи възможно най-скоро, защото се увеличават рисковете както за Европа и НАТО, така и за директно въвличане на Вашингтон във войната

 

Това напомня на света, че след почти две години опустошителна война целта на Путин остава непроменена. Той иска да заличи Украйна и да подчини нейния народ. Той трябва да бъде спрян.

Джо Байдън, президент на САЩ

Тази седмица Русия изстреля близо 160 ракети и дронове срещу Украйна. есетки цивилни загинаха, а над 150 души бяха ранени. Една от ракетите за кратко влезе във въздушното пространство на Полша, а след това се върна обратно в УкрайнаЗа взривове се съобщава и на руска територия.

Повечето членове на Съвета за сигурност на ООН, включително Великобритания и Съединените щати, осъдиха нападението. От Москва настояха, че са нанесли удари само по военна инфраструктура и системите за противовъздушна отбрана на Украйна са довели до цивилните жертви

 

Украйна днес не е нищо друго освен частна военна компания в ръцете на Запада, чиято задача е да навреди колкото се може повече на Русия. Това ръководи западните поддръжници на киевския режим, които дават пари и оръжие и изобщо не се интересуват от живота на обикновените украинци.

Василий Небензя, посланик на Русия в ООН

През последните седмици Украйна допускаше масирани руски атаки срещу енергийната си система, подобни на тези от миналата зима.

 

Има само едно решение. Русия трябва да бъде лишена от това да произвежда оръжия, да финансира военната си агресия и да заплашва света.

Сергий Кислица, посланик на Украйна в ООН

Този месец Европейският съюз и Съединените щати отпуснаха последните планирани средства за Украйна. Помощта догодина остава под въпрос заради ветото на Унгария в Брюксел и споровете между републиканците и демократите в американския Конгрес.