Свят

Зеленски покани Тръмп да го придружи на фронта в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че липсата на достъп на страната му до оръжия засилва позициите на руския президент Владимир Путин. На конференцията по сигурността в Мюнхен Зеленски предупреди, че дефицитът на оръжия, особено на артилерия и далекобойни оръжия, позволява на Путин да се адаптира към настоящата интензивност на войната.

Имаше мит, че Европа е твърде слаба, за да се защити. Вместо това Европа се превърна в глобална сила, преодолявайки зависимостите си от Русия. Сега Европа показва, че нашата общност заслужава да се нарича евроатлантическа. Не питайте Украйна кога ще приключи войната. Попитайте себе си защо Путин все още е в състояние да я продължи.

Володимир Зеленски – президент на Украйна

Зеленски благодари на САЩ за обширната им военна помощ досега и се обърна директно за подкрепа и към бившия президент Доналд Тръмп.

Зеленски изрично покани Тръмп – който неведнъж е изразявал скептицизъм относно по-нататъшната подкрепа на САЩ за Украйна – да посети страната му и да се запознае с нейната битка срещу руската инвазия. Лично той бил готов да го придружи на бойното поле.

Европа трябва да укрепи способностите си да се защитава, независимо от това кой ще спечели предстоящите избори в САЩ или как ще се развие войната в Украйна, заяви германският канцлер Олаф Шолц на конференцията в Мюнхен.

Той призова партньорите от ЕС да не допускат отказ от помощта за Украйна и в същото време да засилят собствената си отбрана. Даде за пример собствената си страна, която вече инвестира 2% от своя БВП за отбрана.

Защото независимо от това как ще приключи войната на Русия в Украйна, независимо от резултата от предстоящите избори от двете страни на Атлантика, едно нещо е абсолютно ясно: ние, европейците, трябва да се грижим много повече за собствената си сигурност – сега и в бъдеще.

Олаф Шолц – канцлер на Германия

За изпълнението на тази цел стратегията за национална сигурност насърчава „разработването и въвеждането на бъдещи способности, като например прецизни и модерни оръжия“, което се обсъжда с Франция и Великобритания, допълни канцлерът.

Европейската комисия ще представи скоро предложение за индустриална стратегия в областта на отбраната.

ЕС несъмнено трябва да засили своята отбранителна промишленост. Трябва да станем много по-добри в отбранителното производство. Ето защо след 3 седмици ЕК ще представи стратегия за отбранителната промишленост.

Урсула фон дер Лайен – председател на ЕК

Фон дер Лайен добави, че ако остане начело на Комисията и в следващия мандат, ще назначи специален еврокомисар по отбраната.