Европа

Зеленски смени и началника на Генералния щаб на въоръжените сили (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

След като смени началника на украинската армия, Володимир Зеленски обяви още една рокада – Серхий ШАптала вече не е началник на Генералния щаб на въоръжените сили.

Междувременно руските атаки продължават - Украйна е свалила 23 от общо 31 дрона, изстреляни срещу територията ѝ. Най-тежко пострадал е град Харков, където се съобщава за загинали, сред които и деца. След удар по бензиностанция е избухнал пожар. 

 

По предложение на главнокомандващия Олександър Сирски назначих генерал-майор Анатолий БархилЕвич за нов началник на Генералния щаб. Опитен човек, който разбира задачите на войната и украинските цели.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски отново благодари за работата на Валерий Залужни, който беше освободен като главнокомандващ на въоръжените сили и получи званието „Герой на Украйна“. В Киев се проведе демонстрация в подкрепа на генерала.

 

 

Не знаем на какво основание е уволнен Валерий Федорович. Всички искаме логично обяснение за цялата тази ужасна ситуация.

Серхий Сотников, протестиращ

Украйна беше водеща тема и в разговорите между германския канцлер и американския президент.

Важно е да направим всичко възможно да подкрепим Украйна и да ѝ дадем шанс да се защитава. Радвам се, че в Европа постигнахме решение да дадем необходимата финансова подкрепа от бюджета. Освен това Германия е готова да увеличи помощта с още доставки на оръжия. Да се надяваме, че и Конгресът ще вземе подобно решение.

Олаф Шолц, федерален канцлер на Германия

Провалът на Конгрес на Съединените щати да не подкрепи Украйна се доближава до престъпно пренебрежение. Това е възмутително.

Джо Байдън, президент на САЩ

Този месец лидерите от Европейския съюз одобриха пакет от 50 млрд. евро за Украйна, докато в американския Конгрес продължава да липсва консенсус за нови средства за страната. От няколко месеца републиканци блокират отпускането на около 60 млрд. долара и настояват за повече мерки срещу миграцията на границата с Мексико.