Свят

Зеленски отстрани ген. Валерий Залужни (Обновена)

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор
Global_And
Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви уволнението на главнокомандващия на Украйна генерал Валерий Залужний. Според експерти това е най-голямото военно сътресение от началото на пълномащабната инвазия на Русия преди почти две години. Този ход на президента е следствие от напрежението между него и Залужни, породено след провала на така бленуваната контраофанзива на Украйна. Междувременно това се случва и в момент, когато Киев е изправен пред подновена руска атака, недостиг на жива сила и боеприпаси и спряна от Конгреса американска помощ. В пост в Telegram, изпратен малко преди официалното съобщение, Зеленски заяви, че е провел среща със Залужний, като двамата "са обсъдили от какво обновление се нуждаят въоръжените сили на Украйна". 

 

Става въпрос за системата на нашата армия, за управлението във Въоръжените сили на Украйна и за подлагането на командирите на тази война на боен опит. Всеки войник, всеки сержант и всеки офицер, който вижда фронта, разбира какви решения са необходими. Значително по-висока технологична ефективност на действията на армията. Рестартиране на генералитета. Щабът на всички нива трябва да познава фронта толкова добре, колкото и войниците на предни линии.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

На мястото на Залужний ще застане Олександър Сирски, който от 2019 г. изпълнява длъжността командир на украинските сухопътни войски. Залужний от своя страна написа в канала си в Телеграм, че "задачите през 2022 г. са различни от тези през 2024 г." Според един от източниците Залужний - който беше назначен за началник на армията от Зеленски през юли 2021 г. - е получил предложение от президента за нов пост, което е отказал. Остава неясно дали генералът е решил да остане свързан с армията в някакво качество. Анализатори, пък споделят, че Залужний може да стане потенциален политически опонент на Зеленски.