Европа

Зеленски предупреди, че спирането на помощта от САЩ ще е „лош сигнал“

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Спирането на американската помощ за Украйна би било „лош сигнал“ според президента на страната. В интервю за германска медия Володимир Зеленски призова Берлин да използва своята икономическа тежест, за да обедини европейските партньори около подкрепата за Киев.

В момента десетки милиарди за Украйна са блокирани от републиканците в Конгреса на САЩ и от ветото на Унгария в Европейския съвет. Междувременно украинските сили съобщиха, че са отблъснали нови атаки с дронове и ракети, докато от Русия заявиха, че осуетили въздушна атака по петролна рафинерия в Ярославска област, северно от Москва.

През уикенда близки на военни се събраха в центъра на Киев и призоваха властите да ограничат времето на военната служба.

„Искаме правителството да ни чуе, да чуе армията, която е изключително изтощена на фронта. Имат нужда от почивка, да се възстановят, да видят семействата си. Със съпруга ми имаме малък син, който е почти на пет години и през половината си живот не е виждал баща си“, казва Юлия Игнатюк – протестираща.

Междувременно от крайнодясната партия в Унгария заявиха, че ако Украйна загуби войната, ще предявят претенции към Закарпатска област, където живеят около 150 хил. етнически унгарци. От формацията "Наша родина" настояват за спиране на огъня и мир.