Европа

Помощта за Украйна: Унгария заявява, че е далеч от споразумение с ЕС

От Euronews България Euronews България
Orban Euronews

Унгария е далеч от постигане на споразумение с Европейския съюз за помощ за Украйна, заяви пред Ройтерс началникът на кабинета на унгарския министър-председател.

ЕС се стреми да договори по-голяма финансова помощ за Украйна, която се бори с руската инвазия, въпреки че унгарският министър-председател Виктор Орбан продължава да се противопоставя.

"Преговаряме с Европейската комисия, но позициите ни са далеч една от друга, така че споразумението не е сигурно", обяви Гуляш Гергели на брифинг.

"Липсата на споразумение обаче също няма да е трагедия, защото в този случай 26-те държави членки могат да подкрепят Украйна", каза той и добави, че Унгария не изключва възможността да подкрепи Украйна двустранно.

Урсула фон дер Лайен, която оглавява изпълнителната комисия на ЕС, заяви в сряда, че е уверена в намирането на решение между 27-те членки на блока.

Гергели обяви, че Унгария е против подпомагането на Украйна "чрез вземане на заем, а и не смятаме, че е добра идея това да става в рамките на бюджета на ЕС, защото парите на Унгария може да се окажат дадени на Украйна".

Въпреки че миналия месец лидерите на ЕС се съгласиха да започнат преговори за присъединяване на Украйна, Унгария наложи вето върху отпускането на средства на Киев.

Комисията предложи помощта да бъде насочена чрез преразглеждане на общия бюджет на ЕС за периода 2024-27 г., което ще осигури и повече средства за миграцията и други приоритети.

Предоставянето на помощ в рамките на 26 двустранни споразумения е вариант, който е обсъждан, но е по-сложен и скъп от този през централната хазна и може да навреди на единството на ЕС.